Novice, Seje mestnega sveta MOP

Poročilo s 3. redne seje Mestnega sveta Mestne občine Ptuj

Spoštovane članice, simpatizerke, člani in simpatizerji Društva Ptuj je naš

Kljub pustnemu času dela v Mestni hiši na Ptuju ne zmanjka, zato smo se svetniki danes, 25. 2. 2019, sestali na 3. redni seji Mestnega sveta Mestne občine Ptuj.

Celoten dnevni red si lahko ogledate na spletni strani Mestne občine Ptuj, sam pa se bom dotaknil vsebine točk, ki se najbolj dotikajo občanov.

  1. Pobude in vprašanja

Vložil sem zahtevo po dopolnitvi odgovora na pobudo št. 32/2: Ptujske vrtce in osnovne šole naj se pozove k likovnemu ustvarjanju na temo 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja, izdelke pa izobesi po izložbah mestnega jedra, najizvirnejše pa razstavi tudi v Galeriji Magistrat.

Pripravljavka odgovora je prezrla del pobude, ki govori o razstavi omenjenih  izdelkov po izložbah lokalov v starem mestnem jedru. S tem bi dosegli obisk mestnega jedra vseh, ki bi želeli videti izdelke svojih znancev, otrok, vnukov. Prav v tem je bilo bistvo omenjene pobude. Pobudo sem na seji dopolnil s predlogom, da se o omenjenih razstavnih prostorih pozove tudi zasebnike, ki imajo v lasti lokale z izložbami na ulice, ne le zapolni izložbe lokalov, ki so v lasti MOP.

Na 3. redni seji MS Ptuj sem v imenu Liste Ptuj je naš podal naslednje pobude.

  • V soboto, 11. 5. 2019, ko imajo na podlagi šolskega koledarja osnovne in srednje šole delovno soboto, naj se organizira občinska čistilna akcija, k sodelovanju pa povabi vse osnovne in srednje šole MOP.
  • Predlaga se ureditev sprehajalne poti od pešmosta do Term Ptuj z zasaditvijo dreves, grmičevja, postavitvijo dodatnih klopi z naslonjali in koši za smeti, pri čemer naj se očisti tudi gozd med to sprehajalno potjo in že urejeno mestno plažo.
  • Na gradu se naj postavijo 4 velike zastave (slovenska, evropska, ptujska in 1950), ki bodo vidne že ob pogledu na veduto Ptuja. Prav tako naj se preuči možnost, da je spodnje dvorišče gradu odprto tudi v večernih urah, saj se v nasprotnem primeru Ptujčanom in turistom onemogoča čudovit pogled z ene lepših razglednih točk na Ptuju.
  • Preveri in uredi naj se delovanje QR-kod v Spominskem parku. Skeniranje vseh QR-kod trenutno obiskovalca usmeri le na povezavo s seznamom vseh spomenikov, nato pa sledi razočaranje, saj v tem seznamu ne najde nobene uporabne vsebine. Pričakovati bi bilo, da se da o veljakih, ki so pokopani v spominskem parku, prebrati kaj zanimivega o njihovem delovanju in ustvarjanju na Ptuju.
  • Predlagamo, da se ptujska kolesa, ki so bila uvedena s projektom «PECIKL«, glede na pomladno vreme obudi iz zimskega spanja in se Ptujčanom omogoči njihova uporaba.
  1. Osnutek Odloka o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade in mlade družine v Mestni občini Ptuj

Strokovne službe Mestne občine Ptuj so pripravile odlok, s katerim bi mladim in mladim družinam znižali komunalni prispevek. Po mnenju Odbora za finance bi mejo za mlade postavili na 35 let. Mladi bi bili deležni 40 % popusta pri komunalnem prispevku, mlade družine pa 50 % popusta pri odmeri komunalnega prispevka oziroma največ 5.000 EUR. Osnutek sem podprl, prav tako bom ravnal na naslednji seji, ko bomo obravnavali predlog predmetnega odloka. Odlok je izjemno pomemben, saj se bo z njim na simboličen način mladim na Ptuju pomagalo k osamosvojitvi in pri reševanju njihovega prvega stanovanjskega problema.

  1. Predlog Sklepa o spremembi Sklepa o soglasju k bonitetam po izteku veljavnosti pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih za izgradnjo CERO Gajke, št. 352-06-4/98-503, z dne 23. 10. 2002

Kot mestni svetnik in član Odbora za okolje in prostor ter gospodarsko infrastrukturo sem jasno poudaril, da v svetniški skupini PJN nikakor ne nasprotujemo bonitetam, ki izhajajo iz pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih za izgradnjo CERO Gajke, vsekakor pa je treba preveriti, kakšne bonitete prejemajo sodržavljani, ki bivajo ob podobnih zbirnih centrih po Sloveniji, ter presoditi upravičenost posameznih bonitet naših občanov. Nikakor ne smemo z določenimi bonitetami občanov ločiti na privilegirane in deprivilegirane. Vsekakor pa je treba odtehtati degradiranost določenih življenjskih okolij in odškodnine občanom, ki so jih zaradi težjih pogojev bivanja upravičeni prejemati. Odbor za okolje in prostor je zavzel jasno stališče, da je bonitete treba pretehtati skupaj z občani kar se da hitro, in županji predlagal, da se to stori do 30. 6. 2019 in ne do konca tega leta, kar je bilo predlagano v gradivu. Županja je nato na seji vložila amandma in svetniki smo sprejeli sklep, s katerim ima županja čas, da se do 30. 6. 2019 pogovori s prizadetimi občani ter doseže dogovor o bonitetah, do katerih bodo zaradi utemeljenih dejstev upravičeni tudi v prihodnje.

Alen Iljevec, mestni svetnik Liste Ptuj je naš

Naslovnica: Dušan Gabrovec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.