Kandidatke in kandidati, Novice, Volitve 2018

Marijana Olstrak

Moje ime je Marijana Olstrak, sem upokojena magistrica ekonomskih znanosti.

Nisem članica nobene politične stranke, po duši sem liberalka.
Otroška leta sem preživela na Ptujski Gori, kjer sem obiskovala osnovno šolo in jo dokončala v Majšperku, kjer je bila takrat nižja gimnazija.
Na Ptuju sem obiskovala ekonomsko srednjo šolo in vsa štiri leta živela v dijaškem domu, na kar imam lepe spomine.
Po maturi sem se vpisala na VEKŠ v Mariboru, predhodnico današnje ekonomske fakultete. Izbrala sem smer turizem in gostinstvo ter na občini dobila štipendijo. Absolventski status sem prebila v Nemčiji, kjer sem si nabrala dragocene izkušnje in še lepo zaslužila.
Po diplomi sem se zaposlila na občini.
Po opravljenem pripravništvu sem postala vodja odseka za plan in analize. Kot pripravnica sem izdelala razvojni program turizma naše občine. Izdelek najbrž ni bil slab, saj sta se z njim potegovala za razpisano mesto direktorja nekdanjega gostinskega podjetja kar dva visoka politična funkcionarja. Enemu je uspelo.

Na Vekšu sem vpisala drugo stopnjo in pozneje diplomirala.
Po dobrih sedmih letih službovanja na občini sem šla v gospodarstvo; najprej v TP Izbiro, ki se je še istega leta združila s Panonijo. Tako sem delala v Mercatorju vse do upokojitve leta 2004. Dolga leta sem bila direktorica sektorja za plan in analize, zadnja leta članica uprave za računovodstvo, finance in kontroling.

Nabrala sem si kar nekaj političnih izkušenj.
Pred osamosvojitvijo sem bila poslanka v takratnem Zboru združenega dela v republiški skupščini ter v občinski skupščini. Vseskozi sem bila članica Turističnega društva Ptuj; bila sem predsednica novo ustanovljenega Društva ekonomistov na Ptuju, ki se je pozneje preimenoval v Manager klub Ptuj z nekoliko drugačno vsebino.

Ptujčani imamo to srečo, da smo podedovali bogato kulturno dediščino od naših prednikov. Treba jo je samo negovati in razvijati. Turizem smo ljudje. Veliko sem v teh letih prepotovala in vedno vlečem vzporednice s Ptujem. Turisti se ne počutijo dobro, če pridejo popoldne v prazno mesto.

Srce me boli, ko vidim gnečo v lokalih ob trgovskih centrih, v mestu pa skoraj nikogar, predvsem ob popoldnevih in praznikih.

Zame je največji užitek spiti kavo v starem mestnem jedru in se družiti s prijatelji. Koliko mestnih politikov pa zahaja sem? Nujno potrebno je oživiti staro mestno jedro in preprečiti nadaljnje izseljevanje lokalov na obrobje. O tem poslušamo že leta, a je premalo storjenega.

Nikoli ne bom razumela, da občinske razvojne programe pišejo ljudje, ki ne živijo na Ptuju.

Potreben je dober koordinator ter sodelovanje drugih v mestu, ki o stvari kaj vedo in so svoje izkušnje pripravljeni deliti z drugimi. Marsikaj je mogoče narediti z malo denarja. Mestni promet je treba urejati premišljeno in s širšim soglasjem. O namenu preurejene tržnice je bilo že veliko govora. Upam samo, da bo to res tržnica. Tudi turisti jih radi obiskujejo. Zelenih površin ne bom niti omenjala, saj si jih vsi želimo.

Še veliko sprememb si Ptujčani želimo in samo upam, da bodo nove volitve prinesle v mestni svet nove ljudi, ki bodo skupno z županom to omogočili.

43102629_2169359403332803_779742503610875904_n

Razmišljanje o “Marijana Olstrak”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.