Kandidatke in kandidati, Novice, Volitve 2018

Jože Kosajnč

Spoštovani.

Stanujem na Ptuju (celo življenje), star sem 55 let, po izobrazbi prometno-transportni tehnik. Na istem delovnem mestu in pri istem delodajalcu (Slovenskih železnicah) sem zaposlen kot prometnik od zaključka šolanja leta 1982, zadnjih 22 let na železniški postaji Pragersko.

Sem poročen, ponosen oče dveh polnoletnih in zaposlenih otrok.

Oče in mati, pristna Prleka, sta se takoj po poroki l. 1962 preselila na Ptuj. Oba iz kmečkih družin. Začela sta iz nič. Odgovorna in predana poklicu, navajena skromnosti sta se odpovedala načrtom za lastno hišo. Vedno smo zadovoljno živeli v ”družbenem” stanovanju. Tudi sam nadaljujem enako: z družino stanujem v večstanovanjski hiši v novejšem delu Ptuja. Z velikim občudovanjem in spoštovanjem do preteklosti rad zahajam v stari del Ptuja.

Torej – ponosen Ptujčan, ki pa ne morem skrivati izvorne prleške duše. Rad se umaknem v Prlekijo, ko mi to dopuščajo delovne obveznosti in čas. Poln pozitivne energije se vrnem na Ptuj.

Torej. Poznam problematiko bivanja v večstanovanjskih hišah in blokih ter se že zavzemam za reševanje teh problemov. Ugotavljam, da Ptuj NIMA urejene 24-urne INTERVENTNE službe. Ni pomembno, če je to skupna stavba ali ne – če pride do kakršne koli težave (razlitje vode, udar fekalnih voda), če se zgodi zunaj URADNIH UR UPRAVLJALCA, ni odziva in pomoči. Torej je treba na Ptuju urediti INTERVENTNO službo, za nujne primere, ko gre kar koli v hiši ali bloku narobe …

Jože Kosajnč (2)

Menim, da je treba ohranjati zgodovinski del Ptuja, ne sme pa se pozabiti tudi na kakovost bivanja v novejšem delu …

Ptuj je naš – odličen moto. Treba je razumeti in se zavedati, da je Ptuj dejansko naš. Od vseh, ki smo tukaj, in tistih, ki so v njem pustili svoj pečat. Naš. Na kratko: Ptuj smo prevzeli od prednikov, ki so ga ustvarili in ga ohranili, mi pa smo dolžni storiti enako. Generacijam za nami.

Kot velik zagovornik narave sem bil globoko razočaran, ko je bila pred nekaj leti preslišana zahteva po ohranitvi zelenega in naravnega v okolici OŠ Mladika – v imenu vrhunskega športa  je bilo odstranjeno vse, kaj je bilo zelenega, in nadomeščeno ”s plastiko in gumo”. Rezultat je viden še danes. In od obljub v korist OŠ Mladika ni nič, kar je posebna zgodba. V dobro razvoja vrhunskega športa in ohranitve ”zelenega” ne bi bilo nič narobe, če bi Ptuj takrat dobil nov stadion.

Sledil je posek grajskega hriba z načrtom obnove in zasaditve po načrtu iz l. 18xx, pa se do danes (po treh letih) ni zgodilo nič. Ko je enoumje podrlo dušo mesta na mestni tržnici ter vsaj 5000 ljudem dalo vedeti, kdo je ODLOČEVALEC, se je izkazalo, da je čas, da se neke stvari absolutno končajo.

Čas je za glasen NE takšnemu ravnanju s prebivalci, z okoljem …

Za kaj se (bom) zavzemal? Za to, kar boste rekli in kar pričakovali od mene.

Kaj obljubljam? NIČ. Popolnoma nič. KER: obljuba dela dolg, zato ne bom obljubljal ničesar, česar sam ne bom mogel storiti.

Ostaja pa moja zaveza: NE vsemu, kar Ptuju v celoti ne koristi, oziroma velik DA pozitivnim idejam. Sam ne, SKUPAJ pa zmoremo.

Mimogrede:

  • imam idejo, kako privabiti avtobuse turistov na Ptuj
  • imam idejo, kako ”vzdržno in sprejemljivo” v bližnji prihodnosti speljati drugi železniški tir ali novo dvotirno progo mimo Ptuja (V. koridor, odsek železniške proge Pragersko– Ormož – Hodoš)

Hobiji in prosti čas:

Ni skrivnost, da se v prostem času posvečam amaterski fotografiji in videu.

Jože Kosajnč 3

Ptuj je biser, v katerem kadar koli in kjer koli najdeš točko za fotografijo. Nikoli ne zmanjka idej in fotografij ni nikoli preveč. Zato se namenoma predstavljam tudi s fotografijo novega dela Ptuja, saj je stara veduta Ptuja tako ali tako aktualna vedno … Prav je, da se vidi tudi novi del, čeprav turistično manj zanimiv…

Z veseljem na željo ali prošnjo prijateljev fotografiram in posnamem tudi kakšen dogodek na Ptuju (koncert, gledališki dogodek, fašenk, srednjeveški dan), na katerem sodelujejo in si želijo ohraniti dogodek na trajnem mediju. To je neprecenljivo darilo, ki ga zmorem …

Ne glede na to, kdo bo izvoljen v mestno hišo, predlagam, da se (podobno kot za katalpe v Narodnem domu) organizirajo odprta srečanja župana in mestnih svetnikov s Ptujčani, volivci …

Družili bi se in izmenjali mnenja, želje, se pogovorili o možnostih … Morda vsake tri mesece, le da zagotovimo odprtost mestne oblasti in dvosmerno komunikacijo s tistimi, v imenu katerih oblast vodi mesto.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.