Novice

Spremembe + napredek -> na naši tribuni /1

Lokalna skupnost, v kateri živim, nima niti 25.000 članov. Med nogometnim svetovnim prvenstvom letos sem se zavedel, da sprejmejo stadioni tudi 100.000 ljudi. Za vsega četrt enega stadiona bi nas torej bilo, Ptujčank in Ptujčanov!

Poletje se je tako rekoč včeraj končalo in vsi, ki bodo želeli biti novembra izvoljeni, bodo verjetno obljubljali spremembe in napredek. Spremembe za napredek. Zapisek, dva, morda tri, nameravam napisati o tem, kaj si mislim o spremembah in napredku.

Spremembe

Svet se hitro spreminja, res je. Edina stalnica je sprememba. Na Dunaju, je povedal tam živeči Ptujčan Igor Weigl, odstranjujejo asfalt in parkirišča spreminjajo v zelenice. V Berlinu, je povedal nekdo drug, ima vsako drevo na javni površini “registrsko številko” in če drevo poškuduješ, plačaš kazen in ga moraš nadomestiti z novim. Kitajci bodo do prihodnjega leta zgradili bloke za 30.000 prebivalcev, ki bodo na strehah imeli zasajen  velik mestni gozd. Nekatera mesta omejujejo turizem (Benetke, Barcelona), saj ta povzroča že nasprotne učinke. … Da naštejem le nekatere spremembe. Namenoma sem izbral take, ki so res napredek, saj pomenijo spremembe v smeri: bolj po meri človeka.

Ptujske ulica Lackova 1

Poglejmo malo bliže, vrnimo se iz širnega sveta domov. Še naši starši so pol svojega življenja čisto dobro shajali z istim črnim bakelitnim ali Iskrinim oranžnim plastičnim telefonom; vsega dva modela v 10, 20, 30 letih. Zdaj v vsega dveh letih lahko zamenjate 10, 20, 30 novih modelov pametnih telefonov. Ko sem hodil v srednjo šolo, v SŠC, so nam rekli: “V oni učilnici tam zgoraj, št. 300 pa nekaj (318 morda?), se nahaja najsodobnejši ameriški računalnik Honyewell.” Velik je bil za celo učilnico. Danes je moj prenosnik verejtno 100-krat manjši in morda 1000-krat sposobnejši od tistega honeya iz leta 1985. (Seveda si izmišljujem številke, a upam, da sem znal povedati poanto, ki jo imam v mislih.)

Največji napredek delata torej tehnika in tehnologija. Še najbolj IT.

Kaj pa spremembe in razvoj tega, kar nas dela, da smo to, kar smo: lokalna skupnost?

Kako bi to imenovali? Sprememba in razvoj “lokalno-družbene stvarnosti”? Sprememba zavesti o skupnosti in načina delovanja skupnosti?

Kako in koliko – če se sploh je – se je TO spremenilo v zadnjih 10, 20, 27-ih letih?

Nadaljevanje je že v glavi. Kmalu bo tudi na papirju. (In seveda, vesel bom vaših pogledov, pripomb, ugovorov, uvidov.)

samo občan Samo

Novi Zato samo strelec podpis

hrvatska-nogometna-i-strelec-frankopanska

P.s.
Komentar k fotografiji: za ilustracijo, kako majhna lokalna skupnost smo, uporabljam primerjavo s tribuno kakšnega velikega nogometnega stadiona. Za fuzbal se sicer ne zanimam, a sem bil vesel fotografije kolegov iz Zagreba, s katerimi sem delal v Gavelli: fotografirali so plakat za našo uprizoritev Slikari-rudari in pod njim nogometaše hrvaške nogometne reprezentance, ki so navduševali številne na velikih stadionskih tribunah. (Hvala,
Marita Marita in Đorđe Kukuljica, za ovu fotku. Bit ce mi draga uspomena.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.