Kandidatke in kandidati, Novice, Volitve 2018

Darko Plohl

Drage Ptujčanke in Ptujčani!

Sem ponosen Ptujčan, rojen na Ptuju, kjer sem tudi obiskoval osnovno in srednjo šolo. Po šolanju na Srednji kmetijski šoli na Ptuju sem končal študij na Biotehniški fakulteti v Mariboru in se po končanem študiju zaposlil v največjem semenarskem podjetju. Nato sem se preselil v Ljubljano, kjer sem od leta 2005 delal v marketingu kot vodja projektov za tržno komuniciranje. Po nekajletnih rednih delovnih izkušnjah sem stopil na samostojno pot in ustanovil svoje podjetje za vizualne komunikacije s končnimi kupci. Vedno sem poudarjal osebni odnos in na njem gradil poslovnega. Življenjska pot naju je s sinom Jakobom po nekaj letih bivanja v prestolnici pripeljala nazaj v moje rodno mesto Ptuj. Vedno sem se z veseljem vračal in prav vsakič me je prevzel pogled na kraj, ki smo mu nekoč ponosno rekli »zeleno« mesto. Očarljivo lepoto Ptuja so opazili in spoznali tudi prijatelji in znanci, ki niso Ptujčani, a me spremljajo na moji poti. Ko sem jih vprašal, po čem se jim je Ptuj najbolj vtisnil v spomin, so mi velikokrat odgovorili: »Po zelenju in naravi!«

Ne želim več gledati in le pasivno komentirati moralnega in materialnega uničevanja našega mesta!

Listi Ptuj je naš se aktivno pridružujem, ker s predstavniki dosedanje oblasti na Ptuju kot občan nisem zadovoljen in ker vsak dan poslušam o vse večjih socialnih razlikah, uničevanju okolja, brezperspektivnosti mladih, strahu staršev za varnost otrok na poti v šolo, starejših za varno starost in predvsem, ker pogrešam aktivno vlogo mestnih svetnikov pri dogajanju na Ptuju.

Vedno sem bil nasprotnik neresnic in laži, zato sem prepričan, da razumem slabo in pomanjkljivo komunikacijo z občani. Menim, da mora biti osnovno načelo delovanja mestnega svetnika, da je dejaven in da si nenehno prizadeva uresničevati obljube in cilje, ne pa nasprotno. To načelo delovanja in načelo sooblikovanja občine z občani bom vedno zagovarjal. Je moja tiha in neizpolnjena želja po odprti lokalni politiki, ki zdaj to ni, želja po sodelovanju občanov pri oblikovanju mesta in primestnih četrti, kar zdaj ni mogoče, in želja po prekinitvi trenutne kapitalske politike, ki ne premore občutka za kulturno in naravno dediščino.

Najbolj pereči se mi zdita sprejemanje napačnih in nepremišljenih odločitev in slaba komunikacija z občani.

Občina Ptuj ima veliko neizkoriščenih potencialov na skoraj vseh področjih. Najprej sta to okolje in kulturna dediščina, do katerih kažemo zaničevalen odnos. Z vsako izgubljeno stavbo, ograjo, drevesom ali zeleno površino izgubimo del zgodovine, del navdiha naših prednikov.  Duhovno bogato okolje, v katerem živimo, tako počasi spreminjamo v nekaj vsakdanjega.

Vsega se ne da narediti čez noč, to je razumljivo. Lahko pa bi naredili bistveno več, če bi le obstajali zanimanje, razumevanje in globlje zavedanje, da največje bogastvo že imamo, le negovati in spoštovati ga ne znamo. Namesto da bi gradili na temeljih zgodovine, jo podiramo in rušimo jedro in korenine Ptuja.

Neizkoriščene priložnosti Ptuja so zagotovo v trajnostnem in zdraviliškem turizmu in v postopnem bogatenju in ohranjanju naravnih bogastev in človeških virov. Lokacijsko imamo ogromen gospodarski potencial, ki pa naj po mojem prepričanju temelji na osebnih vrednotah, spoštovanju narave in predvsem našega Ptuja, katerega glavna in osnovna gonilna sila smo občani. Ptuj si ne zasluži obglavljenih dreves, polomljenih košev, asfaltnih luknjastih ulic, zasluži pa si, da ga obnovimo in gradimo na tem, kar so ustvarili naši starši. Občan Ptuja ima veliko priložnosti, v katerih se skrivajo tudi delovna mesta, zato je treba Ptuj začeti premišljeno in načrtovano izkoriščati.

Zavedam se, da mora občina najprej opravljati prioritetne naloge, sem pa tudi prepričan, da kot predstavnik občank in občanov Ptuja v mestnem svetu lahko pomembno prispevam k spoštljivejšemu odnosu do Ptuja, do narave in vseh njenih virov, do starega mestnega jedra, do uporabe pesticidov in predvsem do iskrene in jasne komunikacije z občani.

To pomanjkanje zavedanja se kaže v pomanjkanju sredstev za bistveno in zgrešenih velikopoteznih investicijah, ki jih na koncu plačujemo občani iz lastnega žepa, malo po malo, da ne boli, prek povišanih cen javnih storitev. Prav zato se pogosto ne strinjam in od svoje vrnitve na Ptuj opozarjam na neracionalne in nesmiselne projekte, ki niso v širšem družbenem interesu občanov Ptuja in so le v korist peščice ljudi.

Ko so urejene javne storitve, lahko govorimo o tisti začetni osnovi, ki je pomembna za dobro počutje vsakega občana.

Sem odločno za soodločanje občanov Ptuja pri ustvarjanju prihodnosti na Ptuju! Ker imam dolgoletne izkušnje v komunikaciji s končnimi uporabniki, si bom prizadeval, da so občani obveščeni in sodelujejo pri oblikovanju mesta; ta namreč določa kakovost našega življenja. Ptuj nujno potrebuje kakovosten komunikacijski kanal z občani, ki bo dvosmeren in vsakemu občanu dosegljiv ob vsakem času. Ptuj potrebuje odgovoren mestni svet, ki bo s proračunom znal ravnati tako, da bo kar najbolje za Ptuj in nas, občane Ptuja. In Ptuj potrebuje župana, ki ne bo maskota na raznih prireditvah, ampak bo znal združiti prizadevne in sposobne občane in občanke.

Ptuj smo ljudje, takšni in drugačni. Ampak Ptuj je naš skupni ponos!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.