Novice, Volitve 2018, Zadnja novica

Ptuj v 4K, kaj štiri, 5K kvaliteti

Ko bom velik, bom šel na morje septembra. Ker bom ves julij in avgust preživel na Ptuju. Kot turist.
Srečen sem, da živim na “totem našem Ptuji”. Hvala vsem, vsakemu posebej, ki ste to poletje znova naredili Ptuj za prestolnico kulture. Preveč bi bilo, če bi našteval vse. (Itak sem v svojih zapiskih predolg, vem.) Pa še marsikoga bi izpustil. Ko rečem torej “hvala vsem”, tudi mislim: vse.
Glejte, še malo, pa se bom “lokalnoskupnostno” izpel, povedal, kar sem ‘mel’, zato bom skrajnostno vesel, če boste še imeli le še malo potrpljenja z mano. In bom strnil:
Ker se bomo novembra odločali, kdo bo upravljal s tem mestom naprej, predlagam, da nekega lepega dne naslednjih 5K dobi mesto v uradnih mestnih vizijah, in to kar na njihovem vrhu:

1. Kultura

Trenutno v uradni občinski viziji (str. 49) piše na prvem mestu veste kaj? Tole: “Mestna občina Ptuj – mesto poslovnih priložnosti. Z ustrezno podporo potencialnim investitorjem in obstoječim podjetjem bomo zagotavljali gospodarsko rast in s tem ustvarjali nova delovna mesta.” Tvegam zmoto in povem naravnost: kultura je na Ptuju večja priložnost. Zato: kulturo na prvo mesto. “Kultura je vse, kar ni natura”, je nekoč prav na Ptuju rekel akademik Matjaž Kmecl. Dež, ki pade z neba, je natura; ko dežne fotke ujame v fotoaprat recimo Dušan Gabrovec ali Vitoslava Cafuta ali Boris B. Voglar ali itd. … , je to kultura. Kamen je natura. Ko ga obdela kipar Gojkovič ali …. itd., je to natura. Glasovi A in E in I in O in U so natura. Ko jih pregnete pesnik Šteger ali … itd., je to natura. In C in D in F in Fis so prav tako glasovi. Ko pridejo iz grla, tistih srečnih, ki jih je obiskala muza muzike, Mladen Delin ali … itd., je to kultura. Natura malo farbe  je v tubi. Ko jo namala Dušan Fišer ali … itd., je to kultura. Natura je mladost. Ko pa jo v roke  dobi Branka Bezeljak ali … itd., postane to kultura. Koruzno ličkanje je natura. Ko ga v kostumsko kreacijo obdela Stanka Vauda Benčevič ali … itd., je to kultura. Natura je kos zemlje. Ko jo kmet neguje, kultivira, postane to kultura. Natura grozd; kultura vino. Pšenično zrno, klas natura, kultura Dobrote slovenskih kmetij  Peter Pribožič; recimo. Ne bom našteval dalje; upam, da sem znal povedati poanto: Prvi K naj bo torej znak za kulturo.

2. Kreativa

Ljubim to tujko. Ker me sili, da se učim njenega jezika. (Najslajše in gosposko je poljubljanje z njo dejansko po francosko creativite.) Kreativa je tudi to, kar počne Davorin Gabrovec & Co. v Trieri d. o. o. ali … itd. Tudi v podjetju torej. Ker brez creativite ni iznajdbe, ni novega, ni invencije, ni inovacije, ni razvoja. Kreativa je vse, kar si novega izmisli in na svet postavi naš človekov um. Kreativa je, če to, kar smo dobili z dediščino, pokažemo na nov, na svež način. Muzej nam jo pokaže, često. Kreativa je, če šolarji sami sestavijo proslavo svojim staršem, šoli, sebi v veselje. Kreativa je izmislek, novo, še nikoli videno in ne/gotovo. Kreativa je, ko vprašamo se: Bi šlo morda še kako drugače? Zato je kreativno tudi to, kako je Boštjan Vauda, denimo, oblikoval Puhovo kolo v rondoju. Ker lahko bilo bi čisto običajno in brez veze. Kot so mnogi drugi že rondoji. A njegov, se pravi Puhov, ni. Kreativa je ta naš neutrudljivi Tinček. Ivanuša. Ptuj TV, se ve. Kreativa je lahko frizer, recimo Fenos i te de. Še politik je lahko kreator, še kako. Le spomni se na bukef, haloško drevo, Boštjana, ptujskega poslanca.

3. Konstruktiva

Kako prevesti to tujko? Naj bo: gradljivost. Lahko gradiš, lahko pa rušiš. Pri prvem se lahko zaj. sam, pri drugem j.-eš druge. A tu velja ne pozabiti: če hočeš narediti palačinke, bo treba jajca najprej le razbiti. Zgraditi, dograditi, kaj dodati, primakniti in na koncu skupaj proslaviti. To je zame konstruktiva; končen cilj, namen, vizija: najboljši skupek in presek. Razbita jajca motijo me manj, če vem, zakaj. Če bo na koncu palačinka z marmelado, fajn.

4. Kolaborativa

Namerno sem napisal to besedo ravno prav narobe. Da se še razume. (A hkrati ne potegne na kolaboracijo. Ker je pomen besede te zaseden pri mnogih narodih, kot vemo, z neprijetno zgodovinsko izkušnjo.) Kolaborativa. Co in laborare. So in delovanje. Delujmo skupaj. Vsak zase je preprosto p. dim. (Oprostite, ker v javnosti kadim.) Vsak zase zmore komaj kaj. Vsi pa znamo vse. Ker vsak kaj ve. In če stopimo skupaj, si roke podamo, znamo vse, kar znati treba je. Vsi skupaj, če si podamo roke, jih imamo ravno prav dovolj za vse, kar misliti pač znamo (pa se vrniva tukaj, Ptujec, na poglavje: kreativa.)

5. Komunala

Komu najprej komuno, veselo, Ptujci, …
Komunalno je to, kar je od komune. Komuna je skupnost. Tam nekje od francoske revolucije naprej. (Popravite me, prosim, časoslovci prejšnjih časov.) In skupnost je krasna beseda. Prvič, ker nam razna FB skupnost, socialna omrežja in vse, kar e-je, vse bolj in bolj preseda. Kajneda? Vse redkeje vidimo soseda. Drugič, ker smo ljudje pač bitja, ki v skupnosti žive. In ne kot šakali. Ali volkovi. Da to ni vedno lahko, vidimo, mar ne. A druge ni: le skupaj da se upati na kaj. Ker že beseda to pove: smo sk-UP-nost, množica ljudi, ki upa. Lokalna skupnost. V primeru našem, ptujskem, seveda rada res da po lokalih, kar je čisto prav in prima. (Že zategadelj, ker vsili kakšna se uboga rima.) Komunalno skupnostno lokalno. Tu smo. Sicer je svet, odkar je splet, neskončno majhen. Lahko smo v sekundi v Sidneyu, New Yorku …, a v živo, čisto analogno in povejmo po domače: tak, človeško, smo lahko le zmeraj tu, lokalni, skupnostni in komunalni. To, kako, na kak način smo Ptujci skupnost, nas v biti dela to, kar smo. Dokler pač smo. In smo, nemalo, če že kar ne pretežno, Ptujci, tudi to, kar smo dobili od nekoč.
In hočeš ali nočeš, sva spet končala pri kulturi … Pri delu in pridelku rok človeških, uma in srca ter predvsem upanja.
samo občan Samo
P. S.
Hvala za potrpljenje z menoj torej tam nekje do konca novembra, decembra, ko bom verjetno še kakšne krati mislil (na) Ptuj. Do takrat bom zagotovo povedal, vse, kar imam. In potem bom verjetno končno tiho. Saj po novem, saj po novem, saj po novem letu …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.